Kan du surfe i blinde?
Norges Blindeforbunds Ungdom jobber for universell utforming av IKT, slik at unge synshemmede kan delta på de samme plattformene som alle. IKT gjør informasjon tilgjengelig for alle, men bare om det er utformet på en gjennomtenkt og inkluderende måte. IKT er like viktig for oss, som alle andre, for å få hverdagen til å gå rundt. Kanskje til og med mer! Derfor satser vi i år ekstra på å spre kunnskap og engasjement om universell utforming!
I henhold til ny lovgivning er alle private og offentlige virksomheter pålagt å universelt utforme sine nettsider, apper og automater. Dette vil føre til at synshemmede vil kunne bruke nettsider, apper og automater på linje med andre.
I dag er det mange sider og apper som ikke er tilgjengelig for oss. Dette kan være fordi lenker har utydelige navn, eller at knappene mangler beskrivelse. Dette gjør at våre skjermlesere ikke gir oss et tydelig inntrykk av hvordan vi kan navigere oss rundt på siden eller i appen. Når noe mangler beskrivelse, blir vi kun opplyst om at det er en knapp eller et bilde, men får ingen informasjon om hvilken funksjon den har, eller hva den fører til.
Noen nettsider er halvveis tilpasset, og andre er helt umulig å bruke. Visste du for eksempel at for oss som er blinde er det vanskelig, og ofte helt umulig, å bestille flyreiser på nett, fordi utfyllingsskjemaene er laget på en måte som skjermlesere sliter med å lese?
Universell utforming av IKT handler selvfølgelig ikke bare om oss.
Universell utforming gjør IKT tilgjengelig for personer som er bevegelseshemmede, personer med lese- og skrivevansker, hørselshemmede og personer med nedsatt kognitiv funksjonsevne eller nedsatt oppfattelsesevne. Best av alt gjør det IKT-løsninger tydeligere og mer tilgjengelig for alle. Det betyr at med universell utforming, kan du nå ut til enda flere og fornøyde brukere, kunder eller lesere!
Så, ville du klart å surfe i blinde?
De fleste smarttelefoner har en innebygd skjermleser, som vil lese opp informasjonen på skjermen, samt det brukeren klikker på. Gå til innstilling og se etter «Tilgjengelighet» eller «Accessibility». Der vil du kunne skru på telefonens skjermleser, som på iOS heter VoiceOver, og på Android kalles Talkback. Lukk igjen øynene og prøv å bruke favoritt appene dine. Får du det til?
Hvis du vil lære mer om universell utforming av IKT kan du gå inn på uu.difi.no.
Trenger du råd og tips for å gjøre din nettside eller applikasjon bedre, kan du kontakte www.teknologiforalle.no
#SurfingiBlinde
@NorgesBlindeforbundsUngdom