NBfUs nyhetsbrev nr. 2/2009
- Det er oss det kommer an på
- Besøk hos Unga Synskadade i Sverige
- Taktile kart gjør Lysaker stasjon mer tilgjengelig
- Nordisk leir på Sagaøya
- Hjelp oss med å undersøke ledsagartenester i Noreg!
- Årets nydeligste fotoutstilling
- Presentasjon av styret
- Navnekonkurranse!
Det er oss det kommer an på
Som synshemmede opplever vi ofte forskjellsbehandling, diskriminering, og at dårlige løsninger gjør ting vanskeligere enn nødvendig for oss. Eksempler på dette er når studielitteraturen ikke er mulig å få på samme tidspunkt som andre får tilgang på sin, og når svømmetreneren finner det umulig å ha deg men på laget fordi du ser litt dårlig.
Kampen for inkludering av synshemmet ungdom har en lang vei å gå, før den er vunnet. Et viktig verktøy her er den nye loven som forbyr diskriminering pga. nedsatt funksjonsevne.
Men viktigere enn politikernes festtaler og alle lovene som kan bli vedtatt i Stortinget, er den innsatsen vi selv gjør. Både når vi som organisasjon jobber med politiske saker og ved å vise at synshemmede er som «folk flest», hver eneste dag og til alle vi møter. Dette vil bygge ned fordommer og øke forståelsen for våre krav.
Derfor må vi stille krav til oss selv slik at vi lærer å finne veien
mellom de stedene vi er oftest er på, og å finne løsninger slik at
dagliglivets «umulige» aktiviteter blir mulig. Det handler om å se
mulighetene, og ikke begrensninger. Dersom synshemmede skal få gehør for våre krav, så må vi samtidig stille knalltøffe krav til oss selv!
Skrevet av Andreas Lindrupsen
Besøk hos Unga Synskadade i Sverige
Å ha et tillitsverv i NBfU inneholder ikke bare papirarbeid, diskuteringer og vedtak. Det inneholder også reising.
6. til 9. august var derfor Isabel Engan og Andreas Lindrupsen med på Unga Synskadade sitt medlemsforum i Nord-Sverige. Her deltok vi først og fremst for å utveksle erfaringer, men også skaffe kontakter i forhold til at vi er i full gang med gjenoppbyggingen av SUN.
Langhelga besto for det meste av møter. US-medlemsforum ligner veldig på vårt eget landsmøte, og mange av sakene som ble behandlet er derfor temaer vi kjenner godt. Diskusjonene ble ofte veldig høylytte og intense, så vi hadde iblant vår fulle hyre med å henge helt med. Vi gjestene fikk dessuten gleden av å fungere som tellenemnd, noe som førte til av vi fikk telle opp stemmene under valget av nytt styre. Victoria Øjefors ble gjenvalgt som leder for to nye år.
Når man er representant for NBfU på et sånt arrangement får man også gleden av å delta på mye sosialt. I Sverige var det sinnssykt varmt disse dagene, ergo ble en av hovedaktivitetene å kaste hverandre ut i bassenget. :-)
US har i de siste månedene gjennomført en stor kampanje. Denne kampanjen "opersjon utrop" gikk ut på å sikre holdeplassutrop på alle busstasjoner først og fremst i de største byene. Dette er som kjent svært viktig for å gjøre det enklere for oss synshemmede å reise trygt kollektivt. Derfor var også denne aksjonen noe vi vil ta med oss videre.
Alt i alt kan vi konkludere med at langhelga i Nord-Sverige gav oss masser av positive og gode innspill, masse motivasjon, og selvsagt mange spennende bekjentskaper.
Skrevet av Isabel Engan
Taktile kart gjør Lysaker stasjon mer tilgjengelig
Den nye tog- og busstasjonen på Lysaker ble offisielt åpnet 3. september av statsminister Jens Stoltenberg. Til tross for at den nye stasjonen har fått mye kritikk for lang avstand mellom perrong og tog, har Jernbaneverket fått
til mye bra på den nye Lysaker stasjon.
[img_assist|nid=183|title=|desc=Stein Erik Skotkjerra viser taktile kart|link=none|align=right|width=67|height=100]
I samarbeid med firmaet ProVista, og med gode råd fra Norges Blindeforbund har Jernbaneverket installert kart spesielt tilpasset synshemmede.
Kartene har taktile (følbare) linjer og symboler som blant annet viser ledelinjer, trapper, rulletrapper og billettautomater, samt et ”ordinært” visuelt kart for seende med forsterket kontrast. Kartene har punktskrift, og
stor taktil skrift på alle symbolforklaringer.
Kartene fungerer sammen med et system av ledelinjer. Dette skal til sammen gi synshemmede mulighet til å orientere seg på den nye Lysaker stasjon.
Skrevet av Stein Erik Skotkjerra
Nordisk leir på Sagaøya
25. juni til 2. juli gikk årets nordiskleir av stabelen på sagaøya Island. Der deltok noen heldige få synshemmede ungdommer mellom 17 og 30 år fra både Island, Norge, Sverige, Danmark og Finland, samlet til en uke fullspekket med aktiviteter og opplevelser.
[img_assist|nid=184|title=|desc=Gullfoss|link=none|align=right|width=100|height=75]
Hovedtemaet for leiren var sport og fysisk aktivitet for unge synshemmede. Vi fikk prøve ut forskjellige sportsgrener som lengdehopp, løping, kulestøt, og ikke minst den islandske nasjonalsporten Glima, eller Broktak på norsk, som er en form for bryting. Målet var at vi, ved å prøve ut ulike typer sport i trygge og tilrettelagte omgivelser, skulle bli motivert til å drive sport og fysisk aktivitet hjemme.
Av andre aktiviteter kan nevnes bad i Den Blå Lagune, shopping i Reykjavik, ridning på islandshester, tur med småfly til Vestmannøyene, museumsturer, og utflukter til flere av Islands flotteste naturopplevelser som Geysir og Gullfoss.
Selvfølgelig ble det også rikelig med tid til sosialisering, erfaringsutveksling og nettverksbygging på tvers av landegrensene. Flere av oss har fått mange gode venner som vi fortsetter å holde kontakten med. Dette er også en veldig god ting for NBfU som organisasjon, da vi har fått kontakter som gjør det fremtidige arbeidet med vår nordiske paraplyorganisasjon SUN (Synsskadade Ungdommar i Norden) mye enklere.
Neste år er det vår tur!
Neste år er det NBfUs tur til å arrangere nordiskleir her i Norge. Vi er allerede så smått i gang med planleggingen, og leiren vil bli avholdt i juli. Vi håper at interessen for leiren blir like stor som den har vært i år, og tror det vil bli en knallbra leir!
Skrevet av Ida Martine Nilsen
Hjelp oss med å undersøke ledsagartenester i Noreg!
Som synshemma kan det vere praktisk med ledsagartenester når ein er ute og reiser. Ledsagartenester kan me finne på flyplassar, togstasjonar, og bussterminalar. Har du brukt ledsagartenester når du har vore på reise?
NBfU ynskjer å undersøke tilbodet me har av ledsagartenester i Noreg. Me vil i fyrste omgang kontakte transportstasjonar for å finne ut kva for tenester dei tilbyr sine reisande. For å undersøke desse tenestene vil me òg prøve dei ut, og det vil me gjerne ha hjelp til.
Om du reiser ofte eller bare av og til kan du vere med. Når me har fått svar på brevet me har sendt ut, og har ein oversikt over tilbodet, vil me prøve ut tenestene. Dersom du vil hjelpe oss me dette kan du sende ein e-post til transport[at]nbfu[dot]no, der du tek med følgjande:
- Kort skildring av synshemming og ledsagartenesta du har behov for
- Kva for område/transportstasjonar du kan vurdere (t.d. "Togstasjon i Bergen, flyplass i Bergen og Oslo")
Måten det vil foregå på er at du får eit vurderingsskjema, og brukar ledsagarteneste på ei eller fleire reiser. I skjemaet kommenterar du ulike punkt ved ledsagartenestene. Desse tilbakemeldingane vert samla inn, og sendt til transportstasjonane.
Me håpar du vil vere med!
Skrevet av Magnus Kroken
Årets nydeligste fotoutstilling
3. september åpnet barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt fotoutstillingen "Mer enn ingenting" som skal stå på Rådhusplassen i Oslo til 31. oktober.
[img_assist|nid=185|title=|desc=Årets nydeligste fotoutstilling|link=none|align=right|width=67|height=100]
Christian Houge, Bård Ek, Erle Kyllingmark, Damian Heinisch, Marcel Lelienhof og mange fler er store navn i fotomiljøene i Norge, og alle har bidratt med fantastiske bilder som viser deres tolkning av forskjellige typer synshemning. I tillegg har Munch-museet lånt ut trykk av bilder som Edvard Munch malte da han hadde synsproblemer. Munch skildrer hvordan flekker i synsfeltet dekker over deler av synsfeltet. Dette er bilder som er lite kjent for publikum.
Fotografene har i samtaler formidlet sine tanker om hvordan de har jobbet med oppgavene. Her kan du lese noen av dem:
Marcel Lelienhof (Aldersrelatert Macula Degenerasjon -AMD):
"Jeg ville prøve å gjenskape det såkalte bølgete rennende synet, og brukte her en del av en glassbyggersten for å fordreie bildene mine. Det var viktig for meg at synsforstyrrelsen skjedde i kamera og ikke ble gjort digitalt etterpå."
Erle Kyllingmark (Retinitis Pigmentosa - RP):
"Jeg bestemte meg for ikke å prøve å faktisk gjenskape syn og synshemningen til den personen jeg hadde snakket med, men å tolke den. Hun jeg snakket med om dette fortalte for øvrig også om hvordan hun scanner et område, for så å visualisere noe der hun ikke ser, slik at hun likevel har et inntrykk av hva helheten er. Noen ganger konstruerer hun automatisk ting i det blinde området, uten at det nødvendigvis stemmer med virkeligheten. Derfor bestemte jeg meg for å beholde en slags tegnet versjon av bildet i blindsonen. En blanding mellom fantasi og virkelighet."
Bård Ek (Retinitis Pigmentosa - RP):
"Jeg satt meg godt inn i problemstillingen, og også generelt om synshemninger ved hjelp av fagpersoner og ved å utvikle fotofiltre til prosjektet i samarbeid med prosjektleder Ditha Siauw. Den største utfordringen er å gi bildene en kunstnerisk egenart samtidig som den skildrer synsproblemet konkret. "
"...prosessen har lært meg svært mye jeg ikke ante om synshemninger. Jeg har nå et helt annet syn på folk med synshemninger og deres hverdag."
Christian Houge (uskarpt syn/hornhinneproblematikk.)
"Jeg er selv forundret hver gang jeg kommer til Tokyo, hvor alt er snudd på hodet i forhold til kommunikasjon. Ingen snakker engelsk, alle skilt er på et totalt fremmed språk. Du kunne ikke være mer lost. Dette er noe av det den synshemmede opplever når han må finne fram til noe så enkelt som riktig buss på en holdeplass."
Damian Heinisch (diabetes retinopati):
"Jeg hadde en veldig detaljert samtale med prosjektleder for utstillingen, Dhita Siauw. Han hadde et ønske om at jeg skulle vise landskap og arkitektur. Det var en veldig interessant samtale, fordi det var først da jeg forsto hvor ulikt mange av oss ser verden. Dette kan selvfølgelig igjen føre til sosiale spenninger og misforståelser. Jeg prøve å få dette poenget inn i arbeidet."
Huitfeldt mener utstillingen er et viktig bidrag til å gjøre seende oppmerksomme på de utfordringene som ligger i å være synshemmet. Og ordfører Fabian Stang var svært fornøyd med å ha en så spennende utstilling rett utenfor sin egen ”storstue”.
Hentet fra www.blindeforbundet.no
Presentasjon av styret
Navn: Stein Erik Skotkjerra
Alder: 30 år
Bosted: Oslo
Tlf: 452 07 830
E-post: Stein.erik.skotkjerra[at]nbfu[dot]no
Verv: 1. vara
Jeg bor og jobber i Oslo. For tida jobber jeg i et firma som heter ProVista. ProVista leverer produkter og tjenester innen synsrehabilitering. Der arbeider jeg mest med tekniske hjelpemidler for blinde.
Jeg har vært tillitsvalgt regionalt eller sentralt i NBfU siden 1996, og NBfU er derfor organisasjonen i mitt hjerte. Jeg synes organisasjonsarbeid er kjempespennende, og det har tatt opp mye av min tid.
Jeg er spesielt opptatt av at NBfU, i tillegg til å være et møtested for unge synshemma, skal jobbe interessepolitisk for å gjøre det enklere å være ung og synshemma i Norge – og for så vidt resten av verden. Det skjer mye spennende for tida – særlig i forbindelse med Diskriminerings- og Tilgjengelighetsloven – og her må NBfU være med å påvirke! Jeg er opptatt av at politisk påvirkning ikke bare handler om kjedelige møter, skriving av høringsuttalelser osv., men også det vi gjør og sier i hverdagen.
Navn: Isabel Engan.
Bosted: Sarpsborg.
Mobil: 456 19 379
E-post: isabel.engan[at]nbfu[dot]no
Verv: 3. styremedlem
Om meg:
For tida går jeg sisteåret på musikklinja, noe som er veldig spennende og interessant. Som følge av dette går også mye av fritida mi med til musikk, (særlig sang.) samt venner, en del bøker osv.
Mitt verv i NBfU-styret:
Som tillitsvalgt i NBfU, synes jeg det er mye å ta tak i. Blant annet vil jeg jobbe for at vi skal få kommet i gang med det nordiske arbeidet vårt. Det er viktig med et stort nettverk.
Dessuten vil jeg ta tak i arbeidet med diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.
I tillegg er det viktig med en god og stabil ledsagertjeneste når man reiser, samme om det gjelder tog eller fly. Dette er også en sak jeg vil jobbe mot å få til.
Navnekonkuranse!
Denne utgaven av nyhetsbrevet bærer titelen ”NBfUs Nyhetsbrev nr. 2.” Dette fordi vi prøver formen litt og ikke har et godt navn på nyhetsbrevet enda.
Vi ønsker forslag til et bedre navn på nyhetsbrevet. Det forslaget redaksjonen mener er best vinner heder og ære samt en iPod Nano med støtte for talesyntese! Forslag kan sendes til andreas.lindrupsen[at]nbfu[dot]no.