Jobbstafetten
Jobbstafetten er en kampanje i regi av IA-rådet i Oslo og Akershus frem mot IA-konferansen «En mur av muligheter» 26. oktober 2012.
Konferansen handler om de utfordringer unge med nedsatt funksjonsevne møter i arbeidsmarkedet. Jobbstafetten prøver ut dette i praksis ved å utplassere ungdom med ulike funksjonsnedsettelser i forskjellige bedrifter for én uke. Underveis forteller de om sine erfaringer via www.jobbstafetten.no, Facebook og Instagram.
- Vi vil vise at inkluderende arbeidsliv ikke trenger å være vanskelig. Dette handler om å gi gode eksempler på hva som er mulig både til arbeidsgivere og ungdom med nedsatt funksjonsevne, sier Truls Ivar Ruud, leder for IA-rådet i Oslo og Akershus.
Gode ressurser for arbeidsmarkedet
Ungdommene som tester ut arbeidslivet har ulik bakgrunn og utdanning. De 11 arbeidsplassene representerer bredden i arbeidslivet i offentlig og privat sektor i Oslo og Akershus.
- Norge trenger arbeidskraft. Disse ungdommene er verdifulle ressurser for arbeidslivet, og trenger bare litt tilrettelegging hos arbeidsgiveren for å kunne bidra. Unge med funksjonshemming eller kroniske sykdommer sliter med manglende arbeidserfaring når de skal ut i arbeidslivet. De har ofte ikke hatt muligheten til å skaffe seg erfaring gjennom praksisplasser og sommerjobber, blant annet fordi det ofte er behov for tilrettelegging arbeidsplassen.
<strong>Jobbstafetten har tre mål:<strong>
1. Vise arbeidsgivere at det ikke må være vanskelig å tilrettelegge for ansatte med funksjonsnedsettelser, og inspirere til å prøve en uforpliktende ansettelse i en kortere periode.
2. Inspirere personer med funksjonsnedsettelser gjennom å vise andre i samme situasjon som lykkes i arbeidslivet.
3. Skape positiv oppmerksomhet i samfunnet rundt problemstillingen og vise eksempler på fornøyde arbeidsgivere og arbeidstakere.
Hva er inkluderende arbeidsliv?
Den videste betydningen av inkluderende arbeidsliv (IA) er en visjon om hvordan norsk arbeidsliv bør være; Åpent og med plass til alle som kan og vil arbeide. Intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv fra 2001 er et stort politisk samarbeidsprosjekt der offentlig sektor, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner arbeider sammen for å finne løsninger på store utfordringer i norsk arbeidsliv.
IA-avtalen peker på arbeidsplassen som den viktigste arenaen for å skape et mer inkluderende arbeidsliv. IA-begrepet brukes derfor også om en tilnærming til hvordan den enkelte arbeidsplassen kan bli mer inkluderende.
Les mer om kampanjen på www.jobbstafetten.no og på Facebook.com/jobbstafetten