Hjelpemidler til besvær
Helga 21 – 23. oktober inviterer Synshemmede Akademikere til seminaret ”Hjelpemidler til besvær”. Sted Rica Helsfyr Hotell. Seminaret er åpent for alle interesserte.
Hjelpemidler er en nødvendig del av Sterkt svaksynte og blindes hverdag. Det er derfor alvorlig når mange av oss i de siste årene både opplever at vår valgfrihet innskrenkes, søkeprosessen vanskeliggjøres og det teknologiske gapet mellom hjelpemidlene og de teknologiske kravene som stilles i utdanning og arbeidsliv bare vokser. På dette seminaret vil vi angripe disse problemene fra flere innfallsvinkler. Tema vi vil ta opp er bla:
Kan byråkratene svare oss på om vi har ”systemfeil”, og i så fall hvordan kan vi rette dem? Hvilke politiske grep kan vi ta for å bedre dagens situasjon? Og kan vi få oppleve en hjelpemiddelfri hverdag?
Program
FREDAG 21. oktober
19.30: Middag
Selv om det bare er middag på programmet på fredagskvelden er alle, også dem som er bofaste i Oslo, hjertelig velkomne til både å komme og spise og å overnatte. Ingenting er bedre enn å starte et seminar med god mat i godt selskap.
LØRDAG 22. OKTOBER
08.00-09.00: frokost
09.00-09.30: Åpning med presentasjon av seminartema og praktiske opplysninger
09.30-11.00: Kan vi klare oss uten hjelpemidlene?
Morten Tollefsen (Medialt) innleder til debatt rundt tema kan vi se for oss en hjelpemiddelfri hverdag, og hvordan kan man motvirke at teknologiske forandringer på arbeidsplasser og utdanningsinstitusjoner fører til utestenging av synshemmede?
11.00-11.30: Kaffe
11.30-13.00: Hjelpemiddelformidling – liv og lære
Avdelingsdirektør (NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse) Christine Finckenhagen innleder til debatt rundt temaene hvordan er ordningene brukerpass, hjelpemiddelgaranti og lese- og sekretærhjelp tenkt å fungere. Etter innledningen blir det satt av god tid til debatt og innspill fra seminardeltakerne.
13.00-14.30: Lunsj
14.30-16.00: Hvorfor må hjelpmidler ut på anbud?
Innledning til debatt rundt tema anbudsregler og konsekvensene av disse ved en representant for Arbeids- og velferdsdirektoratet.
16.00-16.30: Kaffe
16.30-17.30: Filmvisning og praktiske demonstrasjoner
Synshemmede Akademikere har innledet et samarbeidsprosjekt med LDO, der målet er å øke bevisstheten rundt barrierene synshemmede møter fordi IKT-systemer ikke er universelt utformet. I denne timen vil vi presentere filmeksempler hentet fra England, som vil illustrere tenkningen også bak vårt arbeid med dette prosjektet. I
tillegg vil medlemmer fra foreninga demonstrere eksempler på hvordan hjelpeteknologi nå er integrert i operativsystemet i enkelte nye produkter. Dette er ikke produktreklame, men en påminnelse om at det er mulig å tenke universelt.
19.00: Middag
SØNDAG 23. OKTOBER
08.00-09.00: Frokost
09.00-10.30: Hjelpemidler i politikken
Her vil det bli innledet og debattert rundt hvilken forståelse av tematikk knyttet til universell utforming av IKT og dagens hjelpemiddelformidling har sentrale politiske aktører. Her jobber vi fremdeles med å skaffe innleder/innledere, og vi kommer tilbake med mer info når det er på plass.
10.30- 11.00: kaffe
11.00-12.30: Veien videre
Seminardeltakerne drøfter i plenum konkrete strategier for hvordan vi framover kan få satt våre krav til en bedret hjelpemiddelformidling og arbeid med universell utforming av IKT på dagsordenen.
12.30-13.00: Avslutning og evaluering av seminaret
13.00-14.00: Lunsj
PRAKTISKE OPPLYSNINGER
Økonomi
Deltakeravgift
Satser for deltakeravgiften er:
kr 600,- for foreningsmedlemmer i arbeid
kr 400,- for alle andre foreningsmedlemmer
kr 900,- for ikkemedlemmer
Refusjon av reiseutgifter
Vi dekker bare reiseutgifter for våre medlemmer. Reiseregninger må sendes innen en måned etter at seminaret er avholdt.
Påmelding
påmeldingsfristen er 11. oktober. Påmeldingen er bindende, og avgiften må være betalt før seminaret.
Påmelding skjer til:
e-post:
pamelding[at]saf-org[dot]no
All praktisk info til påmeldte seminardeltakere vil bli formidlet via denne adressa.
Kontaktperson:
Magne Bolme
e-post: magne.bolme[at]c2i[dot]net
Mobil: 47 38 05 56
For styret
Magne Bolme