Jeg vil normalisere det å leve med noen ekstra utfordringer
Johanne Ausel er 22 år gammel og kommer fra Kristiansand. Hun er aktuell med sin første bok «øyeblikk» som har vært et samarbeidsprosjekt med Norges Blindeforbunds Ungdom. Boken handler om øyeblikk i livet til Johanne, fra hun ble operert for hjernesvulst for første gang og frem til der hun er i dag.
Johanne er som mange andre på sin alder, student, hun studerer til en bachelor i Folkehelse og bor i leilighet sammen med førerhunden sin Hans.
- Jeg liker å være i aktivitet, og å strikke. Også trives jeg veldig godt sammen med familie. Jeg er opptatt av at selv om jeg ikke kan se, så ønsker jeg ikke at det skal være en begrensning. Jeg opplever at, med et godt team rundt meg så kan jeg få til det meste.
Johanne forteller at det å ha et positivt syn på hva man kan få til er en viktig del av hverdagen hennes, og det er også noe av dette hun ønsker å få frem i boken sin.
- Jeg hadde egentlig ingen planer om å gi ut en bok, så det kom litt etter hvert. Jeg savner å noen som forsto, og noen som jeg kunne relatere mitt liv til.
Det var viktig for Johanne å skrive noe som kunne oppleves som nyttig og viktig for de som skulle lese den.
- Det var faktisk Truls Svendsen som oppfordret meg til å starte å skrive dagbok, for som han sa: «historien kan kanskje være viktig for andre». Disse dagbøkene beskriver følelser og øyeblikk som nå har bidratt til denne boken.
Innholdet i boken er inspirert av konkrete opplevelser og hendelser som er øyeblikk i Johannes liv. Det er disse som har formet henne til den hun er i dag.
- Det er jo litt gøy med den overførte betydningen av tittelens to ord «Øye» og «Blikk».
Selv om Johanne har et lurt smil bak svarene sine blir det også et alvorspreg over samtalen når hun forteller nærmere om hva boken handler om.
- Boken handler om øyeblikk i livet mitt fra jeg ble operert for hjernesvulst for første gang og frem til der jeg er i dag. Den beskriver gode og fine opplevelser, utfordringer og vanskelige perioder man kan møte på, og hva det gjør med et menneske. Livet påvirkes også i veldig stor grad av hvem man har rundt seg, det kan være venner eller mangel på venner alt dette er med på å forme livet og hvem man ender opp som.
Det er viktig for alle mennesker å ha gode venner, familie og andre rundt seg, kanskje det er spesielt viktig når livet gjør brå endringer?
Johanne er medlem i Norges Blindeforbunds Ungdom hvor hun forteller at det er godt å møte andre ungdommer som det er lett å sammenligne seg med.
- Det er godt å komme til Hurdal eller andre steder å møte gjengen i NBfU. Da slapper jeg av og koser meg uten at synshemmingen på noen måte definerer meg.
Det er viktig å ha et nettverk av mennesker som forstår, forteller Johanne. Det er lett å tenke at man står hele alene i situasjoner, og at ingen kommer til å forstå hvordan man har det. Johanne forteller at det er akkurat dette hun ønsker å belyse i boka.
- Jeg hadde lyst til, med mine historier, å normalisere det å leve med noen ekstra utfordringer. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen og få hjelp til å sette ord på vanskelige følelser og opplevelser.
Johanne understreker at ingen er alene, og at man må tørre å snakke med noen man stoler på – det er sånn man på sikt kan få hjelp.
- Også tror jeg mange unge opplever at «det blir bedre», man bryr seg mindre om seg selv og andre når man blir litt mer voksen.
Boka «Øyeblikk» er dessverre ikke tilgjengelig på lyd eller punkt foreløpig, men med svartskrift kan den etterspørres og kjøpes i alle landets bokhandlere i butikk og på nett.